Viktor Frankl, overlever van de holocaust, stelt dat de mens alles aan kan als hij een zin aan het leven toekent.

Langzamerhand groeit het besef hoe belangrijk zingeving is in alle aspecten van het leven dus ook in het werk. Zaken doen en zingeving leken lange tijd tegenover elkaar te staan daar komt steeds meer verandering in.

Zingeving en zaken betekent een vertaling van dat wat er in het leven werkelijk toe doet naar je werk: wat wil je bereiken en wat is uiteindelijk de zin en bevrediging van jouw werk? Dat geldt voor zowel ZZP-ers als medewerkers in organisaties.

Zingeving is in vrijwel elk beroep te vinden. Dat hoeft helemaal niet hoogdravend te zijn. Klanten helpen aan de telefoon, of een product maken of verkopen waar je zelf in gelooft, het kan veel voldoening geven.

Zingeving ontstaat door kleine dingen: een verpleegkundige die na een pittige nachtdienst langer blijft om nazorg te bieden aan de nabestaanden van een overleden patiënt; een serveerster die glimlacht als ze je koffie brengt, een postbode die door weer en wind gaat om jouw brief op tijd te bezorgen.

Aspecten van zingeving op het werk

Onderzoek heeft aangetoond dat iedereen dezelfde punten noemt als het gaat om zingeving op het werk:

1. Eenheid met anderen ervaren
2. Anderen kunnen dienen
3. Je volle potentieel tot uiting brengen
4. Je zelf kunnen ontwikkelen

Het effect van zingeving

Het zal je niet verrassen dat je gemotiveerder bent als je het idee hebt dat je dagelijkse handelingen de moeite waard zijn en belangrijk voor jezelf of voor je omgeving.
Daarnaast zorgt de zingeving er ook voor dat je meer plezier in je werk ervaart, wat er op zijn beurt voor zorgt dat je vitaler bent en vaak ook een betere gemoedstoestand hebt. Je zult dan ook minder vatbaar zijn voor burn-out en ziekte.

Maar Doe maar zong er al over en veel mensen ervaren regelmatig het gevoel; Waar doe ik het eigenlijk voor. Is dit het nou? Blijf ik dit nou m’n verdere leven doen?

Het hoort bij het leven dat deze vragen zich aan je opdringen. Het heeft ermee te maken dat je van betekenis wilt zijn. Dat je dingen wilt doen in je werkzame leven, die er voor jou en anderen toe doen. Mooi. Maar dat onrustige gevoel voelt lang niet prettig en het verdwijnt ook niet vanzelf.

Je kan het tijdelijk afleiden door kopen, feestjes of snoepen, maar tot je het de aandacht geeft die het verdient, blijft dat gevoel je plagen.

Het vraagt dat je er in duikt; verkenning, reflectie en dan actie. Als je hierin tenminste vooruit wilt komen. Dit gevoel daagt je namelijk uit om bij jezelf te ontdekken waar het nu voor jou om draait. Wat raakt je? Waarin wil je van betekenis zijn?

Op die manier wordt je onrustige gevoel gehoord en omgezet naar inzicht en nieuwe actie voor een passender, meer bevredigender leven.

Voel jij nu ook al een poos dat je eigenlijk meer dingen wilt doen die er voor jou ‘toe doen’? Heb je het gevoel dat je plezier wat aan het afnemen is en wil je dit weer omdraaien maar zie je even niet hoe?
Ik help je er graag bij.