Wat is Brainspotting?

Brainspotting is een revolutionaire methode die door een daarvoor opgeleide, ervaren therapeut of coach kan worden ingezet om bewuste en onbewuste blokkades /trauma’s te behandelen. Trauma is een niet afgemaakte verwerking van een gebeurtenis, die een blokkade wordt in je brein en lijf: het ontregelt je zelfregulerende systeem. Brainspotting werd door David Grand ontwikkeld en kan gezien worden als een doorontwikkeling vanuit de EMDR.

Na een voorzichtige start, zet Katja deze methode nu vaak in, omdat het in combinatie met de verbale coaching, één van de meest effectieve methodes blijkt te zijn.

 

Waarbij helpt brainspotting? Bij bijvoorbeeld:

  • Dat wat je stress geeft, moeite mee hebt, wat je beperkt, wat je triggert. Denk aan moeite hebben met voor jezelf staan, het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn, moeite met gezonde grenzen stellen, te vaak in je hoofd zitten en moeite hebben met voelen, moeite met conflicten, opgejaagd, angstig, onveilig of overspannen voelen, faalangst, burn out, te veel conflicten creëeren, slaapproblemen, fysieke klachten etc
  • Als je meer ruimte wil ervaren, meer stevigheid in jezelf, ook in lastige omstandigheden
  • Patronen die zich blijven herhalen
  • Omgaan met lastige types
  • Omgaan met lastige emoties (bijv boosheid, angst, schaamte, verdriet, gevoel van afwijzing, gevoel niet goed genoeg zijn ed)
  • Blokkades mbt verder groeien, bijv in je functie of mbt relaties aangaan
  • Beter leren omgaan met en het leren loslaten van (oude) trauma’s
  • Beter kunnen ontspannen
  • Een betere verbinding tussen hoofd, buik en hart; goed in je lijf zitten
  • Je geeft meer dan je ontvangt
  • Meer keuzevrijheid ervaren
  • Als je het gevoel hebt niet helemaal jezelf te kunnen zijn
  • Als je het gevoel hebt niet echt ergens bij te horen
  • Je baalt van je luide innerlijke criticus

 

Achtergrondinformatie

We hebben allemaal dingen meegemaakt die een bepaalde lading in ons systeem hebben achtergelaten. Een deel daarvan wordt opgelost in onze slaap. Een ander deel door bijvoorbeeld de ontspanning die je ervaart bij muziek of sporten, meditatie of yoga.

Maar er blijft een restcategorie die je chronisch bent gaan vasthouden, waarvan je soms niet eens weet wat het is of hoe het daar precies is gekomen. Maar deze restlading, die ergens in een kluis of op zolder in je brein geparkeerd staat, bevriest in jou. Met als gevolg dat je levensenergie dan niet meer optimaal kan stromen. Dit afknijpen van de natuurlijke flow van energie kost veel energie, heeft gevolgen voor je gevoel van verbinding en geeft frustraties en klachten.

Het met wilskracht willen oplossen is vaak een eerste keus, alleen werkt dat niet structureel. Want als een blokkade in je brein en lijf is genesteld en niet wordt aangepakt, blijf je tegen dezelfde soort dingen aanlopen. Is het niet op je werk, dan wel thuis, dan wel elders. Verandering begint wanneer je stopt met vechten of vluchten en je systeem de kans geeft om de verwerking van de belemmerende gebeurtenis/ het trauma af te maken.

Het mooie van brainspotting is, dat je niet eens precies hoeft te weten wat precies die blokkades of belemmerende gebeurtenissen zijn; weten wat je klachten zijn of wat je wens is, is voldoende. Je hoeft ook maar weinig te vertellen en je doet het bij mij in een veilige omgeving, waardoor het brein dat stukje aan kan pakken wat nu nodig is en wat je aankan.

Wat het zo effectief maakt, is dat brainspotting op een veel dieper niveau werkt, oa op je limbische systeem. Zo groeit de ruimte en stabiliteit in jezelf.

Als we uit verbinding gaan (met onszelf of anderen), lijden we. Als we vanuit autonomie in verbinding gaan (met onszelf en met anderen), helen we.

Brainspotting doorbreekt dus patronen van trauma’s, zelfs trauma’s die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het mooie bijeffect is dat alles wat jij verwerkt, dus ook een gunstig effect op de generaties na jou heeft.

Ik heb daarnaast meermaals ervaren dat ik met mijn klanten aan 1 issue werk en dat ze terugkomen met verhalen dat het ook op een ander gebied grote resultaten heeft opgeleverd (zoals vermindering van dwanggedachten of angst voor water).

Tijdens de kennismaking/intake zal Katja je er meer over vertellen en samen besluiten jullie of je daar gebruik van wil maken. Vaak doe je al een korte sessie om te ervaren wat het voor je kan betekenen.

 

Hoe gaat Brainspotting?

  1. We zoeken samen waar je aan wilt werken of wat jou blokkeert.
  2. Je doet oordopjes in, waarop zachte bi(o)laterale muziek te horen is, die de linker en rechterhersenhelft met elkaar helpt verbinden.
  3. Op het moment dat je praat en denkt over jouw werkpunt, zet je een intentie en wordt het deel van het brein waarin de emotie is opgeslagen geactiveerd. Ik vraag je met je aandacht naar je lichaam te gaan om te voelen waar je de spanning of ruimte het sterkst voelt, die met deze blokkade, probleem of wens verbonden is.
  4. Met behulp van een aanwijsstok zoeken we naar de oogpositie waar je deze spanning het sterkst of juist het minst voelt. Dat is een brainspot. Waar wij naar kijken beïnvloedt hoe we ons voelen. Ik zie zo’n brainspot als de sleutel naar het juiste plekje in je brein wat geholpen mag worden om te helen. Als er een brainspot is gevonden vraag ik je je blik op dat punt te richten. Er ontstaat dan een lichaamseigen helingsproces. Je komt even terecht in een gevoel voorbij tijd en ruimte. Jouw lichaam weet zelf precies wat het moet doen, hoeveel en hoe lang. Elk lichaam reageert anders. Ik creëer samen met jou de veilige plek hiervoor en begeleid jou door je proces.

Ipv het trauma te negeren of parkeren, transmuteer je de ervaring: er komt afstand tussen de ervaring van destijds en hoe het voelt in het nu. Je hebt meer ruimte en keuzevrijheid. Je ‘shit’ is mest geworden.

En het mooie is; je hoeft er niet eens in te geloven, het doet zijn werk toch wel.

 

Na de sessie

Na het Brainspotten kun je gewoon weer verder met je dag, maar op een dieper niveau werkt alles nog door. Vaak voel je je een korte tijd moe doordat je van alles aan het integreren bent. Indien je innerlijke vrijheid, stabiliteit en liefdevolle aandacht hebt ervaren, dan blijft dit sterk bij je.

Brainspotting kun je zien als middel en katalysator voor het op gang brengen van een verwerkingsproces. Je geest en lichaam gaan beter luisteren en samenwerken. 

Zijn al je problemen dan weg? Nee. De wereld blijft je lastige issues voorschotelen. Maar je heelt steeds meer oud zeer waardoor je innerlijke vrijheid, kracht, zelfliefde, stabiliteit en gevoel van zowel verbinding als gezonde grenzen groter wordt. Daardoor verandert je waarneming van en ervaring met de wereld.

Hoeveel sessies er nodig zijn en hoe je er op reageert, verschilt per persoon en situatie en vraag. De grote meerderheid ervaart na 2-3 sessies al wel een belangrijk verschil.

 

Het is vaak moeilijk vooraf voor te stellen wat het is en wat het doet. Uitleg is belangrijk, maar veel lezen gaat het verschil niet maken. Ben je nieuwsgierig; probeer het een keer, dan vertel ik je er meer over en kan je het zelf ervaren.

 

Wil je met mij en/of brainspotting kennismaken? Neem gerust contact op. Het eerste gesprek is gratis.

 

Wil je meer te weten komen over trauma?

Er is inmiddels veel bekend over trauma. Trauma opgedaan in de eerste levensjaren openbaart zich juist pas in een veel latere levensfase. Meer onderzoek en theorie over trauma (al dan niet uit vorige generaties), al dan niet veilige hechting, de verbinding tussen emoties en lichamelijke klachten of de verbinding met je zenuwstelsel en fascia (bindweefsel) kan je vinden bij o.a. Bessel van der Kolk, Jan Bommerez, Gabor Maté, bij de polyvagaal theorie of dr Sarno of dr Emoto. Ook het boek van Els van Steijn, ‘De Fontein, vind je plek’ is een aanrader. Op Youtube vind je ook filmpjes van bovengenoemden. Kijk ook eens bij Patrick Teahan.

 

Meer over brainspotting, kijk op brainspotting.nl of www.brainspotting.com (engels)